[vc_row row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]

Gdzie można palić odgórnie?

Na samym początku sprawdzić należy czy nasz kocioł bądź piec spełnia warunki do rozpalania górnego. Możliwość palenia od góry zależy od tego czy nasze urządzenie grzewcze posiada wlot powietrza pod ruszt, a wylot spalin umożliwiony jest u góry paleniska. Takie parametry posiadają kotły spalania górnego jak i górno-dolnego ponieważ w nich umożliwiony jest wylot spalin u góry, niezbędny do poprawnego spalania górnego.

 

Sprawdzenie Kotłowni

Ten podpunkt nie dotyczy jedynie palenia od góry, to uniwersalne warunki niezbędne dla Państwa bezpieczeństwa jak i prawidłowej pracy kotła.

 

PALENIE GÓRNE KROK PO KROKU

Po zastosowaniu wyżej wymienionych zaleceń, jesteś już wstanie rozpocząć palenie od góry, masz odpowiednio przystosowany, bezpieczny oraz wyczyszczony piec. Przed Tobą pierwsza próba rozpalania od góry.

  1. Na początku przygotuj węgiel lub drewno w ilości mniej więcej połowy pojemności paleniska, trochę suchego drewna oraz inną rozpałkę której zwykle używasz w nieco większej ilości niż dotychczas, może to być chrust, słoma bądź papier.
  2. Zapełnij pusty ruszt opałem. Pamiętaj, na samym początku wrzuć większe kawałki węgla, a następnie zasyp drobniejszymi tworząc równą warstwę, podobnie w przypadku drewna. Na początku rozstaw ciasno grubsze kawałki, następnie uzupełniając w równą powierzchnię drobniejszymi.
  3. Na wierzchu węgla ułóż grube drewno które przykryje powstałą równą powierzchnię, a następnie dodaj kolejną warstwę drewna tym razem cieńsze kawałki i ułóż je tylko na środku paleniska.
  4. Z drobnych patyków ułóż stosik po dwie trzy szczapy przełożone na krzyż. Następnie pomiędzy ułożone drobne kawałki, powtykaj  drobne drzazgi, papier, słomę bądź kawałek podpałki do grilla, zapełniając tym samym szczeliny w powstałej kratce na szczycie paleniska. Umożliwi to sprawne podpalenie przygotowanej podpałki.
  5. Uchyl klapę dolną (powietrza głównego) przy pomocy śruby regulacyjnej, wcześniej zamykając dolne drzwiczki pieca.
  6. Jeśli Twoje górne drzwiczki również posiadają klapę bądź otwory doprowadzające powietrze, otwórz je lub nieznacznie uchyl w przypadku klapki.
  7. Podpal rozpałkę, a następnie zamknij górne drzwiczki. W przypadku braku otworów napowietrzających zostaw je początkowo minimalnie uchylone by rozpałka miała możliwość zająć się ogniem.
  8. W momencie gdy nasz kocioł posiada dmuchawę, ustaw ją na 1/3 całej mocy. Prawidłową intensywność nadmuchu ustal po obserwacji komina po rozpaleniu węgla. Czarny, gęsty dym będzie oznaką zbyt dużego nadmuchu, natomiast równie gęsty jednak biały lub siwy, zbyt małej mocy dmuchawy i znajdującego się powietrza w kotle.
  9. W przypadku gdy nasz kocioł posiada sterownik ustaw jego zadaną temperaturę na 60 stopni. Umożliwi to ewentualną korekcję napotkanych problemów, dając niezbędny  margines bezpieczeństwa.
  10. Wszystko pójdzie dobrze gdy szczepy zajmą się już ogniem. Jednak podczas pierwszych prób rozpalenia możliwe jest iż rozpałka zgaśnie zanim zajmą się ogniem niższe warstwy grubego drewna czy węgla. Wtedy może okazać się pomocne użycie większej ilości pod rozpałkę bądź szersze uchylenie klapy w dolnych drzwiczkach pieca, ewentualnie zwiększenie obrotów dmuchawy.
  11. Podczas pierwszej godziny od rozpalenia pojawić się może dym z węgla, jednak będzie go zdecydowanie mniej niż podczas tradycyjnego rozpalania w piecu. Węgiel będzie się palił wolniej jak i zmniejszy się jego intensywność spalania związku z wolniejszym wzrostem temperatury w kotle. Jednak wraz z powstawaniem warstwy żaru, dymu będzie zdecydowanie mniej przy jednoczesnym wzroście temperatury wody w kotle aż do jej optymalnych pułapów.
  12. W momencie w którym cała zawartość zasypu rozżarzy się, możesz zmniejszyć dopływ powietrza od dołu, uchylając nieznacznie klapę oraz zamykając dopływ powietrza poprzez górne drzwiczki(poznasz to między innymi po tym iż dolne drzwiczki mające kontakt z paleniskiem będą ciepłe).
  13. Od tego momentu kocioł nie wymaga specjalnego doglądu, aż do ponownego rozpalenia. Nie musisz odwiedzać kotłowni ani przegarniać rusztu pogrzebaczem chociaż z początku lepiej gdy będziesz sprawdzać czy wszystko w porządku.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”100px”][/vc_column][/vc_row]